Dubbelt grönt

2012-11-03 | 18:55:21
Jag kan snart gå under epitet ironwoman. Det har nämligen ätits grönkål på både längden och tvären den här veckan, då jag köpte en påse av dito ifrån Boestorp förra helgen. Så denna fiber- och järnrika grönsak, förtätad med B-, C- och K-vitamin samt kalcium, har inmundigats i diverse olika kompositationer; stuvad, stekt, syrad, råskuren och förvälld. Idag blev det en krämig grönkålscouscous. Till detta serverades veckans vegetariska bidrag, korn- och kikärtsbiffar.
 
4 portioner couscous
100g färskost
grönkål
1 msk balsamvinäger
1 msk olja
salt, peppar
 
300g kokta kikärter
1 dl okokt matkorn (Koka enligt förpackningens anvisningar och låt svalna)
1 morot
1 msk jordnötssmör alt tahini
1 vitlöksklyfta
Kryddor, jag använde spiskummin, koriander, persilja, chili, citronsaft, salt och peppar
ev potatismjöl
olja till stekning
 
Börja med att göra de vegetariska biffarna. Hacka moroten i gröva bitar, lägg i en mixer tillsammans med kikärter, vitlök och kryddor. Mixa till en "smet", tillsätt hälften av de kokta matkornen samt jordnössmör/tahini och mixa ytterligare lite. Vänd ihop smeten med resterande mängd matkorn, låt stå och mogna i kylen en stund. Provstek lite för att kontrollera smak samt hur väl biffarna håller ihop, ev behöver du tillsätta lite potatismjöl. Stek biffarna gyllene i olja.
 
Förväll grönkålen i kokande saltat vatten under 1 minut, spola genast under kallt vatten. Hacka kålen och gnugga in balsamvinäger och olja samt lite salt och peppar. Låt marinera en stund, vänd sedan ner färskosten. Koka couscousen. Enklast är att lägga couscousen i en glasskål, slå på kokande vatten så det täcker + 1 cm över. Plasta in skålen med plastfolie och låt stå 5 minuter. Fluffa upp med gaffel, vänd därefter ner färskoströran. Smaka av, servera sedan med biffarna.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback