Fruktiga rötter

2012-10-26 | 19:40:43
Inledningsvis en liten självnotering; nordvästlig vind ger nare och köldskador ända in i märgen. Hösten har dock duglighet nog att berika oss med ett ansenligt utbud av smakliga rotfrukter. Jag gillar att användningsområdet hos rotfrukterna är närpå obegränsat, oftast är det den egna fantasin som sätter gränsen. Rotfrukterna kan stå som huvudrollsinnehavare, agera biroll eller endast stå i logen. De är goda som puré, stuvade, rostade, picklade, rårivna och gör sig bra i kaka.  Kryddningen kan varieras i det oändliga, rotfrukterna tar tacksamt emot smaksättningen och integrerar. Så njut av jordens gåvor! Unna dig rotfrukter som odlats ekologiskt, de smakar så mycket bättre. Därtill kan skalet då få vara kvar och ge lite struktur, desutom minskas matspillet. Våga dessutom prova nya sorter och andra tillagnings metoder. Ikväll njöt jag av rotfrukterna rostade, smaksatta med lite syra och i sällskap med lax. Fredagsmys när det är som bäst.
 
4 laxfiléer
150g färskost, om du viljer annat märke så smaksätt den gärna med lite pepparrot, vitlök eller citron
800g rotfrukter, jag tog palsternacka, gul- och orange morot, potatis och kålrot
2 msk vit balsamvinäger alt 2 msk vitvinsvinäger+ 1 tsk honung
2 msk olja
2 dl vatten
salt, peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Använder du ekologiska rotfrukter behöver de endast skrubbas, annars får du använda skalaren. Skär rotfrukterna i stavar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs rotfrukterna så de får färg, krydda med salt och peppar. När du tycker att de fått lite färg runt om, slå på  vinägern och låt den koka in. Häll över rotfrukterna i en ugnsfast form, skölj ut pannan med vattnet och slå detta över rotfrukterna. Sätt in i ugnen. Krydda färskosten med salt och peppar samt eventuell smaksättning. Salta och peppra fisken, skär ett snitt mitt i filéerna och fyll med färskost. (Enklast med spritspåse alt påse med avklippt hörn).
 
När rotfrukterna stått inne i 10-20 minuter och börjat mjukna, lägg på laxen och kör max 10 minuter till. Fisken skall inte överkokas men färskosten gärna få lite färg. Ät och njut!
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Ugnsrostade rotfrukter är ju helt fantastiskt! Vi brukar använda potatis, rödbetor och morötter, ibland lägger vi även till kålrot och/eller palsternacka. Med timjan som krydda blir det så gott! :)

Svar: Testa även att pressa över lite citron och riv över lite zest. Även det fantastiskt gott :)
myckenheter.blogg.se

2012-10-31 @ 11:48:52
URL: http://havskristall.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback