Magens bästa

2012-10-03 | 18:56:43
Regn, regn och mera regn. Jag vill lova att det läses ett par böcker i veckan här i det lilla svarta torpet. Dock behöver jag vila ögonen en stund med jämna mellanrum, så dagens pausnummer blev brödbak. Det är nämligen så att jag vägrar köpebröd i mesta möjliga mån (undantaget ekologiskt RIKTIGT bröd). Den långa ingredienslistan med ord jag inte ens kan uttala agerar avskräckande; Till gott bröd behövs bara mjöl, salt och vatten. Dessutom tycker jag alla köpebröd är alldeles för söta och att de alltid efterlämnar en tjock hinna av deg i gommen. Nä, tacka vet jag hembakat. Än är jag novis inom området. Men övning ger färdighet, jag och övriga delar av familjen Sjögren kommer få stå ut med mina och Mr Kenwoods försök här i höst.
 
Dagens bröd är inspirerat av ett recept som ursprungligen kommer ifrån Martin Johansson. Dock hade jag magens bästa i åtanke. Så jag valde att ha i linfrö och katrinplommon samt grovt rågmjöl för extra fiber. Givetvis använder jag endast ekologiskt mjöl!
 

3 g jäst

300g vatten

9 g salt

30g linfrön

50g katrinplommon, skuret i små bitar

180g vetemjöl

120g rågmjöl

60g dinkelmjöl

 

Rör ut jästen med vattnet  i en bunke . Väg upp och blanda ner övriga ingredienserna, räds inte att degen är kletig. Täck med lock eller plastfolie, låt stå 8-10h i rumstemp. Över natten brukar vara lämpligt.

När degen stått färdigt, skrap ut på välmjölad bänk. Dela i två delar och rundriv dessa. Låtvila i 20 minuter. Forma till limpor, kanske såhär.  Jäsa brödet med skarven nedåt i ca. 1 timme.

 

Sätt ugnen på 250 grader, låt en plåt stå inne samt en liten ugnsform på gallret längst ner. Vänd upp bröden på bakpapper, som du lagt på skärbräda, med skarven uppåt och skär ett snitt vid skarven.

 

För hastigt över bakpapper och bröd på den heta plåten. Sätt in i mitten av ugnen, slå lite vatten i ugnsformen. Håll koll på limporna, sänk ev graderna till 200 efter 10-15 minuter om färgen blir för kraftig.  Lufta ugnen ett par gånger när 15 inuter gått, genom att öppna luckan på glänt. Kontrollera bröden efter 25 minuter  genom att knacka på undersidan, de skall låta ihåliga. Ta ut och låt svalna på galler.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback