Magens bästa
3 g jäst
300g vatten
9 g salt
30g linfrön
50g katrinplommon, skuret i små bitar
180g vetemjöl
120g rågmjöl
60g dinkelmjöl
Rör ut jästen med vattnet i en bunke . Väg upp och blanda ner övriga ingredienserna, räds inte att degen är kletig. Täck med lock eller plastfolie, låt stå 8-10h i rumstemp. Över natten brukar vara lämpligt.
När degen stått färdigt, skrap ut på välmjölad bänk. Dela i två delar och rundriv dessa. Låtvila i 20 minuter. Forma till limpor, kanske såhär. Jäsa brödet med skarven nedåt i ca. 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader, låt en plåt stå inne samt en liten ugnsform på gallret längst ner. Vänd upp bröden på bakpapper, som du lagt på skärbräda, med skarven uppåt och skär ett snitt vid skarven.
För hastigt över bakpapper och bröd på den heta plåten. Sätt in i mitten av ugnen, slå lite vatten i ugnsformen. Håll koll på limporna, sänk ev graderna till 200 efter 10-15 minuter om färgen blir för kraftig. Lufta ugnen ett par gånger när 15 inuter gått, genom att öppna luckan på glänt. Kontrollera bröden efter 25 minuter genom att knacka på undersidan, de skall låta ihåliga. Ta ut och låt svalna på galler.
