Hempizza

2012-08-30 | 19:51:47

En pizzas standard avgörs helt och hållet av degens kvalitet. En pizza bakad på en dålig deg kan aldrig bli bra, hur god toppingen än må vara. Det krävs en spröd, smakrik och aningen seg botten för att kunna bygga den där hempizzan som känns som en skänk från ovan. Vad du väljer att ovanpå din pizza skall jag inte lägga mig i, men jag ber dig åtminstone att satsa på en bra grund. Snälla?

 

Kalljäst pizzadeg

2 dl kallt vatten

300g (5 dl) ekologiskt mjöl, gärna ett proteinrikt sådant

2 msk ekologisk rapsolja

12g jäst, ¼ paket

1 tsk salt

 

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och olja. Rör ner mjölet i degvätskan och arbeta in det väl. Observera att smeten skall vara lös. Plasta burken och ställ in den i kylen, gärna över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt. Arbeta ut degen på ett bakplåtspapper med händerna, den är kletig men försök använda så lite extra mjöl som möjligt. Bred på en god tomatsås och bygg sedan din perfekta pizza efter eget tycke och smak. (För er som undrar; min fick hemkokt tomatsås på cocktailtomater, parmaskinka, smörstekta kantareller, tunnskivad gul lök och parmesanost).

För över pizzan på den heta plåten och baka sedan tills osten är smällt och kanterna på degen börjat få färg. Ta ut, strö på oregano och lite nymalen svartpeppar. Ät. Njut.

 

Fiskburgare

2012-08-26 | 19:23:46
Varför blir allt grillat så gott? Är det eldens tjusning? Den friska luften? Förmodligen är det Maillard som har ett finger med i spelet, samt min fäbless för allt vad röksmak heter. Dock är jag helt klart en fiskmänniska, så byter gärna ut köttbiten mot något som simmat i vattnet. Senast bjöds det fiskbiffar. Serverat med riktigt gott grillat bröd, sallad, saltgurka, lite senap och gräddfil så är middagen räddad. Se dock till att använda färsk fisk, då den frysta lätt blir för blöt.
 
250g laxfilé
250g sejfilé
100g skalade räkor
1 ägg
½ dl grädde
1 tsk persillado (kryddmix med bl. a vitlök och persilja)
1 knippe hackad persilja
riven pepparrot efter smak
salt, peppar
ev lite potatismjöl
 
Skär fisken i tärningar, lägg i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och kör hastigt till en smet, men låt det fortfarande vara fiskbitar kvar. Provstek gärna lite smet för att se att det håller ihop och att kryddningen är bra. Om allt är till behag, låt färsen vila en stund i kylen.
 
Forma biffar, pensla med olja och grilla någon minut på varje sida. Tänk på att inte torrgrilla fisken, sådant fick vi nog av i skolmatsalen! Bygg din burgare, eller ät biffarna med något annat gott tillbehör.
 
 
 
 
 

Tid, vart tar den vägen?

2012-08-22 | 19:59:45
Ett, två, tre.. Tre månader?! Jag erkänner att det är med fingrarnas hjälp jag blir varse om att tiden passerat mig med en rasande hastighet. Det känns som det var igår jag stod med vit färg upp till armbågarna och träningsvärk i hela kroppen, men en hel sommar har jag nu levt mitt torpaliv. Och som jag älskar det! Tänk, idag har jag svårt att förstå hur jag lyckades bo i en lägenhet inne i Vårgårda i hela tre år. Hur överlevde jag naturens frånvaro? Vad gjorde jag utan den tystnad, som bara infinner sig ute på landet? 
 
Nåväl. Nu är jag där jag hör hemma. Och förhoppningsvis kommer jag ha tid, ork och lust till att vara lite mer produktiv här. Jag har ett huvud sprängfyllt av idéer, tankar och åsikter. Det handlar bara om att kunna bena upp det hela en aning, för att inte allt skall bli ett enda virrvarr. Bjuder tills dess på en köksbild. Och ja, det ser lite annorlunda ut idag vill jag lova.
 
 
 
  

RSS 2.0