Välkommen in!

2012-09-28 | 20:33:12
Det var ett tag sedan som jag bjöd på en renoveringsbild på köket. Det kanske är dags att uppdatera bilden, så att ni inte lever i villfarelsen att jag tillagar min mat på gasolkök, knäståendes på rått betonggolv och omringad av furupanel. Nä, köket är betydligt mer hemtrevligt och funktionellt än så vill jag lova. Givetvis är spisen min heliga graal, min hjärtevän och lojala vapendragare. Det finns en tydlig skiljelinje i mitt liv, före- och efter induktionspisen. Nu är jag beroende!
 
Nå väl, det kommer bli mycket mat i den här bloggen, och det är ståendes på denna plats som jag trivs allra mest i mitt lilla hus. Det är här jag känner mig hel:
 

Smörstekt torskrygg

2012-09-26 | 16:10:05
Jag älskar fisk! Fisk är verkligen perfekt vardagsmat, då det går snabbt och enkelt att tillaga. Lax är favoriten, vara sig den är rökt, gravad, rimmad eller stekt. Dock blir jag med jämna mellanrum sugen på torsk. Jag vet att det är många som skyr den vita fisken, då skolkökets fiskmassaker gör sig påmind. Ta dig dock lite tid att läsa igenom detta, så lovar jag att du snart kommer att laga fisk flera gånger i veckan.
 
 
4 portionsbitar MSC-märkt torskfilé
1 sats rimlag
1 sats bachamelsås
riven pepparrot efter smak
kokt potatis, förslagsvis en ekologisk sådan
salt, peppar
smör och olja till stekning
 
Rimma fisken i rimlagen 20-30 minuter. Gör under tiden en bachamelsås som du smaksätter med en rejäl mängd riven pepparrot.
 
Tag upp fisken ur rimlagen och torka den lätt med lite papper, krydda med lite salt och peppar. Hetta upp olja i en panna, lägg i fisken och tillsätt smöret. Låt steka någon minut, vänd på fisken och ös med stekfettet. Håll koll på temperaturen så fisken inte översteks (högst 50 grader!). Servera!
 
 

Rivet rågbröd

2012-09-24 | 13:44:55
Ömsom regn, ömsom solsken. Vi kan konstatera att hösten är här för att stanna, septembermörkret kommer snart övergå till ett ännu mörkare oktoberdunkel. Jag klagar dock inte, för jag uppskattar denna lövfällningens tid. Raggsockar, tända ljus, mustiga grytor och kyliga promenader passar mig bättre än den solstinna och allt som oftast kravfyllda sommaren. När regnet spattrar mot fönsterrutan och jag får stå med händerna i en bröddeg, då trivs jag. Här kommer således ett brödrecept. Det kräver lite framförhållning men ganska liten arbetsinsats. Fyll nu frysen med riktigt bröd!
 
Dag 1
3 dl filmjölk, Hjordnäras ekologiska
3 dl vatten
25g jäst
5 dl råggryn, Icas I love eco
 
Rör ihop jästen med vatten och filmjölk i en skål, tillsätt därefter råggrynen. Täck skålen med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
 
Dag 3
degen från dag 1
3 dl vatten
1 msk ättika
2 msk mörk sirap
1 msk salt
5 dl ekologiskt grahamsmjöl, Vänga kvarn
11 dl ekologisk grovt rågmjöl, Coop Änglamark
ytterligare rågmjöl till utbak
 
Blanda degen från dag 1 tillsammans med vatten, ättika, salt och sirap. Tillsätt därefter grahamsmjöl och rågmjöl, arbeta degen smidig. Låt därefter degen jäsa ytterligare i 2h.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Tag upp degen på välmjölat bakbord och dela den i två delar. Deta därefter degen i ett antal små delar, du väljer själv hur stora brödkakor du vill ha. Rulla degarna lätt till små bullar och låt stå ett par minuter. Tryck därefter ut till runda små kakor på ½-1cm tjocklek, tänk på att använda mjöl så brödet inte fastnar. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Nagga brödet och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.Låt kakorna svalna lite på bakgaller innan du skär med en kniv runt kanten på varje kaka, använd förslagsvis en liten skalkniv. Riv därefter kakorna mitt itu. (Jag vet, det är lite tålamodsprövande men klart värt besväret!)

 

 

 

 

Mässande om matmässa

2012-09-06 | 19:00:42

Har precis tänt i spisen och satt mig till rätta. Pustar ut efter dagens besök på Mitt kök-mässan i Göteborg. Får först och främst gratulera Karoline Jönsson till vinsten av det stora matbloggspriset. Hon driver den vackra och inspirerande bloggen Gröna Skafferiet, och är helt klart en värdig vinnare. Redan i bilen på väg ner till mässan tillönskade jag henne segern. Glad blev jag också över att Annika Ingemarsson från Smaskens.nu fick en hedersvärd förstaplats inom kategorin matprisets Hall of fame 2012. Varje enskilt inlägg är en fröjd att läsa och begrunda. Kloka ord och fantastiska recept. 

 

Lunchen intog jag under bästa möjliga omständigheter. Bara några meter bort satt nämligen hela juryn, bland annat bestående av Jan Hedh, för SM i Mathantverk samlad runt ett flertal bord. Det provades allt från ostar och bröd till marmelader och rökta fiskar. Och vilken underhållning! Det är otroligt rogivande att sitta och titta på alla dessa kännare. Det smakas, blundas, luktas, diskuteras och funderas. Jag följer med spänning vilka som kommer koras som vinnare, då dessa presenteras under morgondagen. Trevligt sätt att låta hårt arbetande och djupa kunniga människor hedras.

 

Med hem fick jag två välsmakande flaskor balsamvinäger, varav den ena med fikonsmak. En bit rökt älghjärta inhandlades för att göra helgen lite mer delikat. Allt om mats julkokbok fanns att köpa till bra pris, så nu kan jag påbörja projektet jul 2012. Därtill en hög med lektyr, för inspiration kan jag aldrig få för mycket utav.

 

Uppfylld, men ändock lätt utmattad efter dagens alla intryck, inser jag vad det är mitt hjärta slår extra starkt för. Här finns en möjlighet att dra nytta av min säregenhet och mitt egensinne. Det är inom mathantverk av något slag jag vill verka och brinna.   

 


Kvick müslilimpa

2012-09-04 | 20:21:01
Det bakades bröd i torpet denna blåsiga tisdag. Ett infall under tristessens dimma, och en åtgärd för att förhindra att gräddfilen skulle bli otjänlig som föda. Egentligen är jag inte så mycket för bikarbonatlimpor, då jag tycker strukturen påminner för mycket om sockerkaka. Dessutom påverkas B-vitamin negativt av det höga ph-värde som bikarbonatet genererar i under sin hävningsprocess. Så inget frukost- eller vardagsbröd för min del, dock får det agera mellanmål ibland. Men då måste det enligt mitt tycke rostas.
 
2 dl gräddfil, hjordnäras ekologiska
2 dl vatten
2 dl ekologisk müsli från myssligubben
2½ dl ekologisk vetemjöl från saltåkvarn
1½ dl ekologisk rågmjöl från änglamark
1 dl grahamsmjöl från Vänga kvarn
½ dl linfrö
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 finriven morot
 
Sätt ugnen på 175 grader, lägg  en bit bakplåtspapper i botten på en brödform och smörj kanterna. Blanda ihop alla torra ingredienserna i en skål. I en annan skål blandar du samman vattnet, gräddfilen och moroten. Tillsätt mjölblandningen och rör samman degen. Häll upp i brödformen och sätt in i ugnen.
 
Gräddningen beror på hur ugn och form ser ut. 70 minuter är ett riktmärke, men använd gärna en termometer som skall visa 98 grader. Tag ut och låt brödet vila en liten stund innan det tas ur formen. Låt därefter brödet svalna innan det skivas.
 
 
 
 

Reklammåndag

2012-09-03 | 19:59:17
Bra jobb, Ica Kvantum Vara! Precis så här skall ett reklamutskick se ut. Lokala varor till bästa dagspris. Inga lockpriser på danska styckningsdetaljer (fläskytterfilé är benfri kotlett med det smakrika fettet bortskuret, ofta "marinerad" genom att saltlösning insprutats) som inte ens finns, utan säsongsbetonat från den egna hembygden. Fortsätt så!
 

Söndagsexpedition: Mat

2012-09-02 | 18:38:47

Vad gör man en gråtung septembersöndag som denna, var frågan jag och min mamma ställde oss vid lunchtid idag när rastlösheten började slå rot i oss. Som tur var, erinrade jag mig att det vankades mathantverkssaffari i Herrljungabygden. Den första söndagen i maj respektive september öppnargårdsbutikerna i området upp och låter oss ta del av sitt hantverk. Varma ulltofflor och fina fårfällar såväl som kalvdans och ägg från frigående höns. Ett fantastisk initiativ, som jag bejublar med idel glädje.

 

Vår rutt omfattade ett inledande besök på Bitterna Lamm  Oturligt nog fanns inte några av de vackra tofflorna kvar i min storlek, annars hade jag investerat i ett par för att försäkra mig om att slippa kalla fötter här i vinter. Dock fick jag köpt ett paket ekologisk müsli från myssligubben, späckat med nyttigheter som nyponmjöl, chiafrön och brännässelpulver. Därefter begav vi oss till Backagårdens gårdsbutik. Tyvärr var gårdsäggen slut för dagen. Bland sirap, lammkött och dragerade solroskärnor fann jag dock ett oraffinerat salt från döda havet, helt utan tillsatser, som jag köpte.Skutan styrdes sedan mot Bitterna Åkatorp Lamm & Lakrits Butik  Där doftade det gudagott ifrån lammgrytan som stod på spisen, och jag kan lova att det var en vällukt som helt avskrev myten om att lamm smakar kofta. Mamma hittade fin lakrits till pappa. Sista anhalten blev TuaCultura. Vesenes gamla lanthandel som fått nytt liv. En gårdsbutik som jag med all säkerhet kommer besöka fler gånger. Jag är själv ingen sylt- och marmeladmänniska, men vet vart jag skall vända mig då jag söker ätvärda gåvor! Denna safaridag till ära, så fanns Ewa Vikingsson på plats med sin eminenta kalvdans. Så jag och mamma passade på att njuta av en fika bestående av västergötlands landskapsdessert. Det går inte med ord beskriva hur ljuvligt denna råmjölkpannkaka smakar. Extra god blir den såklart när den serveras av en leende Eva.

 

Så tack alla mathjältar där ute, för ert fantastiska arbete. Ni gör mitt hjärta lite varmare och min syn på framtiden lite ljusare. (Och min mage väldigt mätt och nöjd!) Jag hoppas verkligen att människor börjar se sig omkring. I er omnejd finns det med all säkerhet något guldkorn att vaska fram. Med all säkerhet får du inte endast en fantastisk produkt, utan också tillfälle att njuta av en eldsjäls iver och engagemang. Finns det något bättre än människor som verkligen brinner för det som de gör? 


White trash (please DO read this)

2012-09-01 | 18:26:00

De senaste veckorna har media rapporterat att de svenska bönderna går på knäna. Så låt oss tala mjölk, du och jag. Eller mer korrekt uttryckt: mjölkdryck. För mycket av det som idag saluförs som mjölk i affärerna har ganska lite gemensamt med den äkta mjölken; den orörda de kalcium- och vitaminrika mjölken.  Men vi vill så gärna tro på ediktet att mjölk ger starka ben och de glorifierade bilderna på svartvita kossor strosande på gröna ängar, trots att sanningen är en annan.  

 

Sett till vad vi konsumenter har till vårt förfogande i butikerna, så kan mejeriprodukter så gott som vara anses vara en synonym till Arla. Företaget som idag kontrollerar hela 70% av den svenska mjölkmarknaden, med allt från mjölk och yoghurt till ost och keso. Allsmäktigt inom mejeribranschen här i landet, vilket är beklagligt då företaget är danskt. Att de dessutom sysslar med systematiska prisdumpningar i ett försök att driva mindre mejerier i konkurs gör inte saken bättre...

 

Omkostnaderna för att bedriva mjölkproduktion har de senaste åren stigit, som ett resultat av att spannmålspriserna rusat uppåt. Detta till trots så har arla svarat genom att betala bönderna mindre för mjölken. Ologisk ekvation. För varje liter får bonden idag runt 3,50:-. Så det enda sättet bönderna kan göra för att hålla liv i sitt jordbruk är att öka inkomsten; gården måste producera mer mjölk. Detta uppnås dels genom att öka antalet kor, men också se till att varje kossa ger mer mjölk.

 

I takt med att gården expanderar blir logistiken allt svårare. Att tillhandahålla grönbete till 25 kor betydligt enklare än till 125 stycken. Dessutom har förmodligen bondens markarealer inte vuxit, ut endas ladugård och antalet kossor. Han har inte längre kapacitet att hålla sina kor på grönbete. För att kunna förse sina kossor med mat är bönderna tvungna att hitta alternativ näring. Med sina små marginaler är bönderna tvungna att se sig om efter det billigaste alternativet. Importerat kraftfoder, gärna med inslag av några procent soja då proteintillskottet genererar i mer mjölk, är billigare än närodlat grovfoder.

 

Vi känner alla till sedan barnsben att kossan har fyra magar. Att hon därför är anpassad för att äta gräs och grovfoder. Grovfoder är det som växer på vallen, och som sedan konserveras till ensilage eller torkas till hö för att lagras till föda under vinterhalvåret. Studier har tydligt visat att mjölk från grönbetande kossor har en högre kvalitet; mjölken innehåller mer fleromättade fettsyror och omega 3.

 

Nog om bonden, lite mer om mjölken. Eller mjölkdrycken som jag nämnde att den borde kallas. Nästa gång du står där vid löpmetrarna av tetraförpackningar i mejeriavdelningen, ägna en liten stund till att läsa vad som faktiskt står på mjölkförpackningen.  Du kommer här bli upplyst om att mjölken är pastöriserad, vilket innebär att den värmts upp till en viss temperatur för att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer. En åtgärd som lagstadgades på trettiotalet i försök att förhindra smittspridningen av tuberkulos, en sjukdom som idag är mycket ovanlig här i Sverige.  Men denna värmebehandling tar också död på näringsämnen och enzymer i mjölken. Och smak. Märk väl att en laktosintolerant person skulle kunna njuta av ett glas opastöriserad mjölk, då enzymet laktras, det som hjälper oss att bryta ner mjölksockret laktos, fortfarande är intakt. Säger en hel del om vilken skit vi utsätter vår mjölk för, inte sant?

 

Men opastöriserad mjölk är fortsatt förbjudet, trots att det hänt en hel det med tekniken och renligheten sedan trettiotalet. Livsmedelsverket hävdar att opastöriserad mjölk är en stor risk för spridandet av olika bakteriesjukdomar som listeria och ehec. Men om detta är den enda orsaken, kan vi alla ifrågasätta oss varför de senast ehec-smittorsakerna groddar, köttfärs och salami fortfarande får konsumeras. Nåväl, tills livsmedelsverket tagit sitt sunda förnuft till fånga så välj lågpastöriserade produkter, då detta inte skadar mjölken lika mycket. Villket också märks på smaken.

 

Homogenisering är en annan behandling som mjölken utsätts för. Genom hårt tryck bearbetas mjölken för att dess naturliga fettpartiklar skall finfördelas till mindre beståndsdelar. En åtgärd som vidtas för att slippa att mjölken skiktar sig så som den gjorde förr, och för att kunna kontrollera att mjölken får ”rätt” fettmängd. Detta genererar bland annat i att lättprodukterna måste berikas med vitamin A och D, då dess naturliga vitaminer gått förlorade. Dessutom känns det lite felaktig att mjölk marknadsförs som en naturlig produkt, när den på partikelnivå radikalt förändrats.

 

Men nu till hur vi kan säkerhetsställa att din mjölk gör dig gott. I den bästa av världar skulle vi alla erhålla möjligheten att hämta mjölken direkt hos vår lokala bonde. Verkligheten är dock en annan. Försök istället att:

 

Köpa ekologisk mjölk. Här finns det regler gällande djuruppfödning, grönbete och foder som gynnar kossan. En glad ko ger bra mjölk; ekologisk mjölk har visat sig innehålla betydligt mer näringsämnen än den konventionella.

Köp närproducerat. Gynna de små lokala mejerierna, Dels är det bra att de brukar marken, men de minskade transportsträckorna påverkar också miljön positivt. De flesta mejerierna har informativa hemsidor och är betydligt mer lyhörda än sina storskaliga konkurrenter.  

Välj fullfettade produkter.Den gammeldags mjölken är ohomogeniserad. Visst, du får skaka den, men vilken mjölk! Köp även riktig grädde och creme fraiche, och tag lite mindre om energiinnehållet nu bekymrar dig. För om du väljer ett lättare produktalternativ i mejerihyllan kan innehållsförteckningen, istället för bara grädde, vara fölande:

 

Kärnmjölk, skummjölk, vatten, härdat vegetabiliskt fett, vegetabiliskt fett, vegetabiliskt olja, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel (sackarosestrar av vegetabiliska fettsyror, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin), socker, stabiliseringsmedel (guarkärnmjölk, karragenan), arom, färgämne (betakaroten).

 

Nåväl. Om du nu orkat dig igenom texten så hoppas jag att det väckt en och annan tanke hos dig. Att du nästa gång du står där och skall välja mjölk, gör det med omsorg. Det är faktiskt hos oss konsumenter en början till förändring kan inledas.

 

Hordnära

  

 

 


RSS 2.0