Sur deg och älgens rökta hjärta

2012-11-27 | 20:08:58

Mina göromål saknar sällan intensitet. Idogt tjänar jag min vetgirighet, ständigt strävande efter att prestera lite mer och lite bättre. Mångt och mycket en god egenskap, dess disfavör är dock rädslan för att misslyckas. Just den rädslan fick mig att skjuta mitt havande av surdeg på framtiden. Räddhågen sökte jag kunskap, men uppgifterna var åtskilliga och det verkade finnas lika många surdegskoncept som det fanns surdegsbesittare.

 

Förra veckan kände jag mig dock påläst nog att ge surdegen ett försök. Lite vatten, mjöl och mycket väntan senare är jag numera helt betagen. Det har på kost tid hunnits med att baka både bröd, bullar, pizza, knäckebröd och pita. Samtliga mjölrätter beredda med den beryktade surdegen som enda jäsningsmedel. Jag kan med viss genans erkänna att jag hänfört satt och iakttog brödet under gräddningen, det slutade aldrig växa!

 

Bröd bakat på surdeg är inte enbart oerhört välsmakande, det gynnar hälsan också.  Surdegens pH-sänkande effekt främjar nämligen upptaget av mineraler som kalcium, zink och järn. Dessutom genererar det låga pH-värdet i en långsam blodsockerhöjning, vilket ger en bättre mättnad och blodsockerprofil. Dubbel lycka med andra ord.

 

Nåväl, med ett gott stycke surdegspita i frysen är du alltid rustad för att ordna GKS (gott-käk-snabbt). Ikväll nyttjade jag det esset i rockärmen. Därmed fick jag åtnjuta surdegspita fylld med pepparrotsslaw, rökt älghjärta och balsambräserad lök. Måste jag tydliggöra hur gott det var?

 

Vitkål

2 dl gräddfil

Rikligt med riven pepparrot

En skvätt äppelcidervinäger

Rökt älghjärta

1-2 gula lökar

1-2 dl balsamvinäger

Pitabröd

Salt, peppar

 

Strimla vitkålen. Slaka den genom att slå över kokande vatten och skölj sedan omgående i kallt vatten. Massera vitkålen med lite salt och äppelcidervinäger och låt stå en stund. Blanda ihop gräddfil med finriven pepparrot, smaka av med salt och peppar. Låt även detta stå en stund innan du sedan blandar ihop kålen med gräddfilsröran.

 

Skiva löken fint, använd gärna mandolin. Fräs löken lätt i lite olja utan att den tar färd. Slå på vinäger och låt allt bräsera en bra stund, sötman skall komma fram. Smaka av med salt och peppar.

 

Rosta pitabrödet om det inte är nybakat, fyll med slaw, rökt älghjärta och bräserad lök. Njut.

 

 


Korvstoppning

2012-11-22 | 20:30:18
 

Jag har i år lyckats driva igenom min anti-jul-kampanj, mitt förslag om att skippa allt vad traditionellt firande innebär som jag anfört ett flertal gånger förut. Nu har familjen tillmötesgått min vilja om ett ickefirande, så vi kommer fly fältet. Det blir en långhelg i vår, förhoppningsvis snövita, stuga i dalarna. Trivsam samvaro i femsamhet, vårt älskvärda vi; sällskapspel, promenader, läsning, soffhäng, god mat och säkert en och annan vinteraktivitet.

 

Dock ernåddes denna framgång med vissa förbehåll, då främst vissa matrelaterade villkor. Men jag estimerar ju allt vad julförberedelser heter, så jag sysselsätter mig gärna med lite förberedande bestyr.  Men det skall börjas i tid, så det är möjligt att njuta av dessa göromål. Så den erfordrade grynkorven är idag hackad, mald och stoppad. Jag lyckades nämligen komma över fint kött till riktigt bra pris igår, så då blötlagdes korngryn och köttkvarnen monterades. Nu är 2 kilo korv redo att förtäras.

 

1½ kilo fläskkött, jag använde karré

500g korngryn, blötlagt över natten

2 gula lökar

1 tsk kryddpeppar

1 tsk vitpeppar

1½ msk salt

5 meter fjälster, blötlagda och genomsköljda

Grovsalt

Bomullssnöre

 

Mal köttet och lökarna. Arbeta ihop det malda köttet med kryddorna och avrunnet korngryn till en smidig smet. Provstek och smaka av så att kryddningen är lagom. Montera korvhornet och sätt på skinnet. Tryck ut smeten och knyt korvar i önskad storlek. Varva korvarna med grovt salt, täck med plast och ställ i kylen ett dygn. Häll bort vattnet som bildats och tillaga korven eller frys in.
Korven sjudes sakta i lättsaltat vatten under lock, ca 40 min. Vattnet skall inte koka utan bara sjuda. Korven är klart vid innertemperatur på 70 grader.

 

 

 


Färdigflugen gås

2012-11-18 | 19:45:30

Fredagens gåvogås är nu slaktad och klar! Det var mitt första styckningsprojekt, men med hjälp av lite googlande så gick det över förväntan. Visst, jag hade med all säkerhet fått stå i såsduell om jag varit deltagare i Kockarnas kamp, men för att vara novis på området så tycker jag att det gick bra. Dessutom tyckte jag att det var oerhört intressant; en anatomisk studie i praktiken. Jag stod där och bände, bröt, skar och palperade. Efter lite fint knivarbete så var filéer och ben avlägsnade och kvar hade jag ett fint skrov. Vad göra, tänkte jag. För att slänga något sådant skulle vara ett helgerån modell större. Men lite bläddrande i några av mina viltkokböcker så fick jag inspiration nog för att sätta en fond. In med skrovet i ugnen tillsammans med lite rotfrukter och lök i trekvart, därefter flertimmarskok tillsammans med kryddor. Nu är frysen berikad med flytande guld, vill jag lova.

 

Jag vet att det finns en del människor som kan finna ovanbeskrivna köttomhändertagande makabert. Många skulle inte klara av att se ett djur bli slaktat, än mindre att själv stycka det. Dock kan jag tycka att man som köttkonsument faktiskt borde erfara den här upplevelsen, för att öka sin medvetenhet. En medveten kund skulle handla kött mer medvetet, tillaga kött mer medvetet och konsumera kött mer medvetet.

 

En till fördel med min gås är att den dog lycklig. Här lyser långa transporter, broileruppfödning och stressad slaktkropp med sin frånvaro. Gåsen har ätit sin naturliga föda, kunnat uträtta sina naturliga göromål, flugit fritt och varit totalt ovetandes om sin död till dess att frånfället var ett faktum. Och mer närproducerat kött är det svårt att förskaffa sig. Gåsen är nedskjuten precis runt hörnet, flådd och urtagen ute i ladugården samt styckad på min köksbänk. Nu sörjas endast förädling och förtäring av råvaran innan kretsloppet är slutet. Och jag erkänner, jag har fått blodad tand för det här med styckning!

 


Nudlar från fjärran

2012-11-13 | 19:57:17
Högst av allt estimerar jag vällagad husmanskost, men låter mig gärna väl smaka den asiatiska maten, och då främst den thailändska. Dock måste jag erkänna att jag själv drar mig för att försöka tillaga denna typ av mat. Varför kan man undra, då jag inte räds diverse andra våghalsiga utmaningar i köket. Men det är av den enkla anledningen att det sällan blir så gott som jag önskar. Jag vill inte ha något tamt försvenskat substitut, när det är genuinitet jag eftersöker. Men ingen regel utan undantag, i dubbel bemärkelse. För här har jag laga mat med asiatisk influens, som dessutom smakade riktigt gott! Hemligheten måste vara den välsmakande svampbuljongen.
 

600g svamp, jag tog skogschampinjoner och trattkantareller

½-1 röd chili alt torkade chiliflingor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 bit purjolök

1 msk olja

1 msk japansk soja

1 msk fisksås

1-2 msk teriyakisås

1 tsk sesamolja

Vatten

 

Hacka svamp, lök, purjolök och vitlök samt chilin. Fräs i olja, slå på vatten så det täcker och låt småkoka i 20-30 minuter. Sila buljongen, slå tillbaka i grytan och smaksätt med sesamolja, fisksås, soja och teriyaki. Eventuellt kan det behövas lite mer chili. Lägg gärna tillbaka lite av svamphacket i buljongen.

 

400g fläskfärs

1 tsk grön currypasta

1 tsk fisksås

1 tsk tahini, sesampasta

Ev vitlök

 

Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå och mogna i 30 minuter. Rulla små köttbullar, fräs hastigt i olja och lägg sedan ner i den heta svampbuljongen. Låt sjuda någon minut.

 

4 portioner risnudlar

Finstrimlade grönsaker, jag tog morot, vitkål och purjolök

Rostade sesamfrön

 

Lägg nudlarna i den heta svampbuljongen och ltd dessa precis mjukna. Slå upp i varma tallrikar, strö över grönsaker och sesamfrö
 

Toast it!

2012-11-11 | 13:12:53
 
Det gäller att bida sin tid här i lilla svarta torpet, när det trängtas efter något i matväg. Jag drabbades nämligen av ett nostalgiskt ögonblick här om dagen, och erinrades då de otaliga toasts som inmundigats under mina barndomsår. Eftersom mjukt bröd enligt mitt tycke måste vara rostat för att vara ätbart, passar de varma smörgåsarnas frasighet mig ypperligt. Men detta matminne och tillika lustan att ånyo få smaka denna smörgåsarnas smörgås, tar sin tid om det som i mitt fall måste föregås av brödbak. En bra toast kräver ett bra bröd, annars har hela skapelsen fallerat redan innan tillberedningen påbörjats. Dock var det värt all väntan, då jag hade den goda toasten att emotse. Och nu ligger en hel brödlimpa i frysen och väntar, med andra ord: Många goda varma smörgåsar att få erfara framöver.
 
(Och har du likt mig inget smörgåsjärn så fungerar stekpann/grillpanna perfekt, använd en ugnsform och mortel som press)
 
300g kallt vatten
3 g jäst
130g rågsikt, från Tun kvarn
260g vetemjöl special, jag använda saltå kvarn
10g sesam
15g linfrö
11g salt
smör+ frö till formen
 
Rör ut jästen i vattnet, blanda i övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Sätt lock på burken och låt stå ett par timmar i kylen, låt därefter stå 8-10 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250grader, gallret skall vara strax under mitten. Ställ gärna in en liten ugnsfast form också.
 
Smörj en brödform med smör. Strö ut rikligt med frön och mjöl på ett bakbord, vänd upp degen och vik ihop längsidorna till mitten med mjölad hand. Lägg i limpan med skarven nedåt i formen, låt jäsa under duk ca 40-50 minuter. Sätt in brödet i ugnen, slå lite vatten i ugnsformen. Grädda 10-15 minuter, sänk då värmen till 200-225 grader. Grädda brödet nått 98 grader, tar ca 15-20 minuter. Öppna gärna luckan och släpp ut lite ånge vid 2-3 tillfällen. Tag ut brödet ur formen, lägg in det upp och ner på gallret i 5 minuter för att ge det mer skorpa på undersidan. Tag ut och låt kallna på galler.
 
(Åter igen inspireras jag av Martin Johansson, den mannen alltså!)
 
 
 
 

Dubbelt grönt

2012-11-03 | 18:55:21
Jag kan snart gå under epitet ironwoman. Det har nämligen ätits grönkål på både längden och tvären den här veckan, då jag köpte en påse av dito ifrån Boestorp förra helgen. Så denna fiber- och järnrika grönsak, förtätad med B-, C- och K-vitamin samt kalcium, har inmundigats i diverse olika kompositationer; stuvad, stekt, syrad, råskuren och förvälld. Idag blev det en krämig grönkålscouscous. Till detta serverades veckans vegetariska bidrag, korn- och kikärtsbiffar.
 
4 portioner couscous
100g färskost
grönkål
1 msk balsamvinäger
1 msk olja
salt, peppar
 
300g kokta kikärter
1 dl okokt matkorn (Koka enligt förpackningens anvisningar och låt svalna)
1 morot
1 msk jordnötssmör alt tahini
1 vitlöksklyfta
Kryddor, jag använde spiskummin, koriander, persilja, chili, citronsaft, salt och peppar
ev potatismjöl
olja till stekning
 
Börja med att göra de vegetariska biffarna. Hacka moroten i gröva bitar, lägg i en mixer tillsammans med kikärter, vitlök och kryddor. Mixa till en "smet", tillsätt hälften av de kokta matkornen samt jordnössmör/tahini och mixa ytterligare lite. Vänd ihop smeten med resterande mängd matkorn, låt stå och mogna i kylen en stund. Provstek lite för att kontrollera smak samt hur väl biffarna håller ihop, ev behöver du tillsätta lite potatismjöl. Stek biffarna gyllene i olja.
 
Förväll grönkålen i kokande saltat vatten under 1 minut, spola genast under kallt vatten. Hacka kålen och gnugga in balsamvinäger och olja samt lite salt och peppar. Låt marinera en stund, vänd sedan ner färskosten. Koka couscousen. Enklast är att lägga couscousen i en glasskål, slå på kokande vatten så det täcker + 1 cm över. Plasta in skålen med plastfolie och låt stå 5 minuter. Fluffa upp med gaffel, vänd därefter ner färskoströran. Smaka av, servera sedan med biffarna.
 

RSS 2.0