Högtidlig förrättning av en sten

2012-10-31 | 19:42:38
Dagar som denna förbannar jag att denna blogg inte tillhandahåller olfaktorisk upplevelser. Det doftar nämligen ljuvligt i det lilla svarta torpet, vilket kommer sig av nyligen fullgjort brödbak. Jag har nämligen haft invigning av den baksten som jag numera är i åtnjutande av, tack vare de trevliga killarna på Ahlgrens marmor. Det märks tydligt att denna sten kommer ta mitt bröd till en ny och intressant nivå. Tillsammans med mig och Mr Smeg utgör nu bumlingen (för gissa om den är tung!) den treenighet som kommit att bli det här torpets stenugn.
 
Brödet bakades på det rågsiktsmjöl som inhandlades på matmarknaden i söndags, som jag besökte i fint sällskap av mamma och syster. Och gissa om mjölet var färskt! Det hade nämligen malts så sent som den 23 oktober. Så tack till Tuns kvarn som mycket mjöl för pengarna, då en påse ekologiskt närproducerat mjöl på 4 kilo endast kostade 25 kronor. Mindre än vad många av affärens "brödlimpor" kostar, och jag får ut 10 stycken på min mjölsäck. Vem sa att det var dyrt att handla ekologiskt?!
 
390g rågsikt
300g kallt vatten
10 g rostade sesamfrön
10 g linfrön
3 g jäst
9 g ekologiskt havssalt
 
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en smidig deg. Sätt lock på burken (eller använd plastfolie) och ställ in i kylen. Jag lät den stå över natten, 10 h. Tag ut burken ur kylen och låt stå i rumstemeratur i ytterligare 8 h.
 
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in ugnen. Mjöla ett bakbord rikligt och vänd ut degen. Drag ut degen till en rektangel, vik in långsidorna mot mitten så de överlappar. Låt skarven hamna i mitten. Lägg brödet med skarven ner i en välmjöld brödkorg och lägg på en duk. Efter 40 minuter vänder du upp brödet på ett bakplåtspapper och snittar i skarven. Hysta in brödet på den heta stenen, tag gärna hjälp av en skärbräda eller dyligt. (Du kan skvätta in lite vatten i ugnen om så önskas). Håll koll på brödet, sänk eventuellt värmen till 200-225 efter 10-15 minuter. När det gått 20 minuter kan du öppna luckan och släppa ut lite ånga. Brödet är fördigt när det låter ihåligt då du knackar på dess botten, svårt att säga exakt tid då faktorer som limpans utformning och din ugn spelar in. Låt brödet svalna på galler.
 
 
 

Syrlig lax

2012-10-29 | 19:46:53
Det här med att vida tiden fram och tillbaka två gånger per år är inget jag uppskattar. Det har allt annat än en positiv inverkan i mitt liv som skalman. Mat- och sovklockan är helt satt ur sin funktion. Därtill är det vid förevarande gråruggiga dag mörkt redan vid fyrasnåret. Dunkel och tidsomställning till trots, jag estimerar alltid en bit god lax. Den lite fetare laxen harmoniserar fint tillsammans med något syrligt. Citron är ofta det självklara valet, men jag är väldigt förtjust i allsköns vinäger. Därför faller denna vinägerstekta fiskfilé mig i smaken.
 
4 potionsbitar av laxfilé
2 dl balsamvinäger
ev lite honung, beroende på vinägerns sötma
salt, peppar
vatten
valfritt tillbehör, i mitt fall basmatiris
 
Värm upp en stekpanna med vinäger och ev honung. Låt koka upp och småkoka i ca 10 minuter. Tillsätt vatten vid behov, om pannan börjar gå torr. Salta och peppra laxen, lägg i och låt pocheras på medelvärme i några minuter, Vänd och pochera andra sidan. Ös gärna laxen lite under tiden. Kontrollera om laxen är klar, max 50 grader enligt mitt tycke. Smaka eventuellt av med lite mer vinäger för ökad syra.  Anrätta på tallrikar.

Var din egen Sara Lee!

2012-10-27 | 13:28:00
 

I kyldiskarna i affären trängs numera förpackningar som tillhandahåller pizzakitt, färdigt att bara rulla ut. Jag blir dock inte riktigt klok på dessa produkter. Först och främst kostnaden, för inte ens en tredjedel av priset lagar du en betydligt mer ren och godare pizzadeg hemmavid. Aspekten lokal produktion är ett minne blott, den färdiga degen är bortaproducerad. Kanske i Frankrike, kanske Italien? Sara Lee producerar till exempel degen i Frankrike men tomatsåsen i Spanien. Tänk, din pizza är verkligen välberest… Sedan är det skrämmande att något så enkelt som en pizzadeg som egentligen bara behöver innehålla mjöl, vatten, salt, lite olja och eventuellt lite jäst, har en innehållsföreteckning som lyder följande:

 

Vetemjöl, vatten, vetestärkelse, vegetabiliskt fett, bakpulver (E450i, E500ii), salt, alkohol, olivolja, laktos, skummjölkspulver, förtjockningsmedel (E412), emulgeringsmedel (E322, E472e), jäst.

 

Nåväl, det är upp till envar att välja, men jag tycker det är viktigt att det valet är medvetet gjort. Och precis som Delizie skriver på sin hemsida, Att laga mat, särskilt tillsammans, är bland det roligaste man kan göra. Så inkludera hela hushållet i matlagningen och lägg lite extra krut på att verkligen göra maten hemlagad. Den kalljästa pizzadegen som jag gör kräver minimalt arbete, bara lite framförhållning. Och den är vär den framförhållningen vill jag lova.

För kännedom: Delizie skriver förvisso också Men det finns trots allt en del moment i matlagningen man gärna kan vara utan. Och ja, jag får väl erkänna att jag ibland skulle kunna avvara disken till någon annan. Speciellt när efter-maten-dvalan är ett faktum.  

 

2 dl vatten

¼ pkt jäst

180g vetemjöl, jag använde saltå kvarn

120g dinkelsikt

1 tsk salt

1 msk rapsolja

 

 

Rör ut jästen i kallt vatten, tillsätt olja och salt. Vänd ner mjölet och arbeta degen smidig. Sätt ett lock på buken eller plasta den med plastfolie. Ställ in i kylen och låt stå minst 8 h. Min stod 14 h, och smakade ypperligt. Ta fram degen ut kylen 30 minuter före du bakar ut den. Kavla inte pizzan, utan arbeta med mjölad hand ut en eller flera bottnar på bakplåtspapper. Montera din pizza efter eget tycke, jag använde rester av en ratatouille, skivad lök samt ost. Grädda pizzan på het plåt i het ugn, svårt att säga tid och grad. Osten skall smälta och kanterna bli frasig. Förslagsvis: Sätt dig på vakt, låt din ugn stå för en stunds praktföreställning. Faktiskt mer underhållning än de flesta av dagens tvproduktioner…

 

 


Fruktiga rötter

2012-10-26 | 19:40:43
Inledningsvis en liten självnotering; nordvästlig vind ger nare och köldskador ända in i märgen. Hösten har dock duglighet nog att berika oss med ett ansenligt utbud av smakliga rotfrukter. Jag gillar att användningsområdet hos rotfrukterna är närpå obegränsat, oftast är det den egna fantasin som sätter gränsen. Rotfrukterna kan stå som huvudrollsinnehavare, agera biroll eller endast stå i logen. De är goda som puré, stuvade, rostade, picklade, rårivna och gör sig bra i kaka.  Kryddningen kan varieras i det oändliga, rotfrukterna tar tacksamt emot smaksättningen och integrerar. Så njut av jordens gåvor! Unna dig rotfrukter som odlats ekologiskt, de smakar så mycket bättre. Därtill kan skalet då få vara kvar och ge lite struktur, desutom minskas matspillet. Våga dessutom prova nya sorter och andra tillagnings metoder. Ikväll njöt jag av rotfrukterna rostade, smaksatta med lite syra och i sällskap med lax. Fredagsmys när det är som bäst.
 
4 laxfiléer
150g färskost, om du viljer annat märke så smaksätt den gärna med lite pepparrot, vitlök eller citron
800g rotfrukter, jag tog palsternacka, gul- och orange morot, potatis och kålrot
2 msk vit balsamvinäger alt 2 msk vitvinsvinäger+ 1 tsk honung
2 msk olja
2 dl vatten
salt, peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Använder du ekologiska rotfrukter behöver de endast skrubbas, annars får du använda skalaren. Skär rotfrukterna i stavar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs rotfrukterna så de får färg, krydda med salt och peppar. När du tycker att de fått lite färg runt om, slå på  vinägern och låt den koka in. Häll över rotfrukterna i en ugnsfast form, skölj ut pannan med vattnet och slå detta över rotfrukterna. Sätt in i ugnen. Krydda färskosten med salt och peppar samt eventuell smaksättning. Salta och peppra fisken, skär ett snitt mitt i filéerna och fyll med färskost. (Enklast med spritspåse alt påse med avklippt hörn).
 
När rotfrukterna stått inne i 10-20 minuter och börjat mjukna, lägg på laxen och kör max 10 minuter till. Fisken skall inte överkokas men färskosten gärna få lite färg. Ät och njut!
 

Snabba laxar

2012-10-24 | 19:23:50
Höstmörkret är här för att stanna. Jag klagar inte, tända ljus skänker hög mysfaktor hör i det lilla svarta torpet. Dock kan jag inte annat än att konstatera, att min usla kamera funger om möjligen än sämre i dunkelt sken. Matbloggande kräver nämligen bild till receptet, enligt min uppfattning. Föga nöjsamt är det att stå och arrangera maten på tallrik och sedan inte lyckas knäppa en bild som lever upp till den njutning mat sedan skänker när jag inmundigar den. Så det blir en del måltider som inleds med en surmulen Anna pga misslyckad fotosession. Lyckligtvis är jag inte långsynt, utan brukar snart återgå till en positivare sinnestillstånd. Tänk vad lite mat kan göra gott! Därtill är det skönt att vissa dagar låta ugnen göra det mesta arbetet.
 
4 laxfiléer
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
½-1 dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
förslagsvis ris till servering, ekologiskt sådant
 
Sätt ugnen på 200 grader, lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Blanda ihop sweet chilisåsen med creme fraiche, mjölk och sweet chilisås. Pressa ner vitlöksklyftan. Häll såsen över laxen, grädda sedan i ugnen 15-20 minuter. Servera med grönsaker och ris.
 

Höstlamm en dag i oktober

2012-10-21 | 20:14:00
Lycka är att finna en bit lammytterfilé i frysen. Har man därtill en fin rotselleri från Boestorp i kylen så är middagen räddad. Jag tycker verkligen att fler skall ge lammköttet en chans. Förvisso brukar det heta att lamm smakar kofta, men det är en otillförlitlig utsaga. Allt hänger nämligen på vilken kvalité köttet är av. En fet gammal tacka går inte att jämföras med ett höstlamm. För att hålla det kort, leta efter ljust kött. Detta brukar komma ifrån yngre slaktkroppar, vilket innebär ett mörare och mildare kött. Lovikavanteassociationen kommer sig av att vi förr slaktade "avlagda" äldre får. Om ett får är könsmoget får det en väldigt speciell smak som få uppskattar. Nu åter till min middag.
 
500g lammytterfilé
grovkrossad peppar, förslagvis rosé, svartpeppar och vitpeppar
svampmjöl, mixade torkade trattkantareller
salt
smör och olja
en skvätt balsamvinäger
 
Ta fram köttet i god til innan det skall stekas, krydda det med peppar och svampmjöl.  Hetta upp olja och smör i en panna. Lägg i köttet och strö på salt. Stek köttet gyllene runt om, ös gärna med lite stekfett under tiden. Beroende på hur tjock din ytterfilé är, kan du behöva låta den gå klar på 100 grader i ugnen, innertemp 56 brukar vara bra riktmärke. Redusera ner lite balsamvinäger i pannan.
 
300g rotselleri
2-3 scharlottenlökar alt 1 gul lök
4 dl risottoris
10 dl kycklingbuljong (vatten+tärning)
1 dl vitt vin
olja
1-2 dl finriven parmesanost
salt, svartpeppar


Börja med att skala och dela rotsellerin i bitar. Koka och mixa till puré. Låt vila medan du kokar risotton.

Finhacka löken, svetta tillsammans med olja i en kastrull. Tillsätt risottoriset och låt fräsa en stund, slå sedan på vinet och låt koka in. Värm upp kycklingbuljongen. Slå lite av buljongen över riset och rör om. Låt risotton koka på svag värme. Slå på buljong då och då när vätskan kokat bort och rör om. Riset är klart efter ca 15-20 minuter. Vänd ner rotselleripurén samt valfri mängd parmesanost, observera att den är smakstark. Smaka av med salt och peppar. Anrätta på tallrikar.
 

Halstrad

2012-10-19 | 19:40:14
 
Nedsatt pris på kallrökt lax resulterade i en fredagslunch helt i min smak. Jag brukar nämligen spana efter nedsatta varor i matbutiken, då jag tycker det är synd att fullt ätbar mat slängs. Men okej, regelverket tillåter inte affärerna att sälja varor vars bäst-före-datum passerat. Därför tycker jag att det är bra, att det Ica Maxi där jag storhandlar är duktiga på att sänka produkter. På så vis kan vi konsumenter medverka till att minska matsvinnet. Nåväl, åter till min lax. Jag valde att halstra den. Där till serverade jag mig själv gräddfilspotatis och en råmarinerad syrad sallad på vitkål, äpple och lök.
 
500g kallrökt lax, gravad eller färsk kan också användas
800g potatis, köp ekologisk
2 dl gräddfil
1 msk smör
salt, peppar
 
1/4 litet vitkålshuvud
1 äpple, gärna plockat i din eller grannens trädgård
1 lök, jag använde gul
1 msk äpplecidervinäger
1 msk rapsolja
1 msk finriven pepparrot
finhackad persilja
salt
 
Börja med att förbereda sallade. Finstrimla vitkålen med mandolin, masera in lite salt och slå på vinäger. Finstrimla lök och äpple, lägg i iskallt vatten med lite vinäger i.  Låt stå i kylen medan resten förbereds.
 
Koka potatisen. Använder du ekologsik potatis kan du gott låta skalet vara kvar, annars rekomenderar jag att du skalar den. När potatisen mjuknat så kan du slå av den, låt ånga av. Under tiden hettar du upp en torr stekpanna. Lägg i laxen och halstra den på hög värme. Den skall få yta men behålla sin kärna "rårökt". Mosa ihop potatisen med gräddfil och smör, smaka av med salt och peppar. Låt gärna moset vara mer stompat än pure, dvs med mer bitar kvar.
 
Vänd ihop vitkålen med den avrunna löken och äpplet. Riv i pepparrot, vänd ner olja och hackad persilja. Anrätta på tallrikar.
 
 
 

I got an idea!

2012-10-17 | 20:06:56
 
Idag när jag stod och rostade müsli så fick jag en idé om att den skulle göras lyxigare med flingor i. Jag gillar mat med kontraster, så något krispigt behövde adderas för att fullända det hela. Dock ville jag ogärna förstöra det "hemlagade" med müslin genom att låta köpta flingor åka ner i blandningen. Därför övergick rostandet således i flingtillverkning. Och mina vänner, här är jag något på spåren! Jag tror flingor kommer bli det här årets senap. (Red amn: Förra året kunde den här tjeen förse halva västsverige med senap, i alla möjlig smaker) Det råder febril aktivitet i den här hjärnan just nu, och jag kommer vidareutveckla det här.
 
 

Green monday

2012-10-15 | 13:18:43
Får jag välja serveras det gärna fisk alla veckans dagar, här i lilla svarta torpet. Givetvis blir det en del kött och kyckling också, därtill helgröna rätter med jämna mellanrum. Dock vill jag understryka att det inte handlar om några vegetariska kycklingbitar eller grönt bacon när jag lagar köttfritt. Sådana produkter ger mig rysningar. Vegetarisk mat för mig handlar främst om baljväxter. Jag äter mer än gärna linser, bönor och kikärter. Om de inte står som huvudnummer i en rätt får de gärna agera biroll, deras utfyllningsfunktion är bra både för plånbok och miljö. Dagens gröna tips blir linsbiffar. Detta recept är pålitligt och har följt med mig genom åren, och jag tackar kocken Tom som gav det till mig. Servera gärna biffarna med currysåsen, det passade mycket bra tillsammans.
 
1½ dl linser
2 dl vatten
1 gul lök
1 stor morot
1 stor skalad potatis
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 ägg
1 msk olivolja
1 msk potatismjöl
svartpeppar och ev örtkrydda
olja och smör till stekning
 
2 dl gräddfil
½-1 dl mango chutney
1 tsk curry
salt, peppar
 
Koka upp vatten tillsammans med buljong och lök, tillsätt linserna . Låt koka på svag värme tills det blivit en grötig massa, ställ åt sidan och låt svalna. Skala och finhacka löken, finriv potatis och morot. Blanda de svala linserna med morot, potatis, ägg, peppar, olivolja, potatismjöl och ev lite salt. Provstek lite smet, om biffarna trillar isär tillsätt mer potatismjöl. Forma och stek därefter biffarna gyllenfärgade på båda sidorna.
 
Blanda ihom curry och mango chutney, vänd ner i gräddfilen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och mogna i kylen någon timme.
 
Servera med potatis, bulgur, ris eller kanske i pita/wrapbröd.
 
 

Het chili

2012-10-09 | 20:10:36
En ruggig dag kräver sin gryta! Här har jag försökt mig på att laga en chiligryta med inspiration från den äkta chili con carne. Dock har jag givetvis både tomat och bönor i, för jag kan nämligen inte följa recept. Dessutom kände jag inte för att koka chili till ett helt fotbollslag, eller besöka bolaget för spritinköp. Dock måste jag meddela att ni inte får några exakta mått på kryddor, av den enkla anledningen att jag inte måttar när jag lagar mat. Sedan är det var mans/kvinnas uppgift att själv anpassa styrkan efter sitt eget tycke. Så inspireras lite men experimentera mycket!
 
400g högrev
100-200g torra kidneybönor (blötlägges dagen innan!)
1 burk krossade tomater av god kvalitet
1 burk öl, 33cl
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
2-3 klyftor vitlök
1 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
chipotle pasta
anchochilipulver
malen spiskummin
malen koriander
torkad oregano
inlagd jalapeno
olja
salt, peppar
ev maizena
 
Skala och finhacka vitlöken, hacka löken grovt. Putsa och skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en stekpanna. Fräs tomatpuré, vitlök, lök, chilipulver, chipotlepasta och spiskummin i olja i en stor gryta någon minut. Lägg i köttet och inlagd jalapeño, lagerblad, oregano och koriander. Slå på öl,vinäger och krossade tomater, smula ner köttbuljongen och slå på mer vatten så köttet täcks. låt småkoka i 1½-2 timmar, tillsätt därefter de blötlagda och avrunna bönorna. Slå eventuellt på lite mer vatten, då bönorna behöver vätska. Koka ytterligare en timma, rör då och då så det inte bränner fast. Smaka av med salt och pepppar, red vid behov med lite maizena. Laga gärna grytan dagen innan, den blir godare av att stå till sig.
 
 
 
 

Fiskbiffar med dip på den svenska wasabin

2012-10-08 | 18:36:42
Pepparrot, den svenska wasabin, är en ört vars rot jag fullkomligen älskar. Jag tycker det är en universalsmaksättare som kan matcha fisk lika väl som kött och kyckling. Dock skall ni inte köpa de som saluförs i burk eller tub, den äkta varan än så mycke godare och betydligt mer kraftfull i sin smak. Ett tips för att den skall hålla bättre är att förvara den i frysen, då i en tät plastpåse. Bara att ta fram och riva den mängd som behövs, för att sedan åter lägga in den i sitt trygga förvar. Nu till dagens lunchtips, givetvis kryddad med pepparrot.
 
1 sats fiskbiffar, stekta istället för grillade
800g potatis
2 dl gräddfil
rejält med riven pepparrot
salt, peppar
förslagsvis broccoli, blomkål och gräna ärter som grönsak
 
Tillaga fiskbiffarna enligt tidigare publicerade recept. Rör ihop gräddfilen med pepparrot, smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå och mogna i kylen någon timme. Koka potatis och grönsaker. Servera!
 
 
 

Lönsamt skogsbesök

2012-10-06 | 19:10:22
Det är hög avkastning vid skogspromenaderna just nu! Dessutom vet jag nu vad delar av morgondagen kommer ägnas åt. Dock rensar jag trattkantareller med stort nöje, då torkad dito är något som kommer förgylla många måltider framöver. Universalkrydda som passar det mesta.
 

Kylskåpsrens (eller hur man lagar soppa på en spik)

2012-10-05 | 19:29:17
Så här kan en lunch se ut, dagen innan den veckotaliga storhandlingen. Jag tycker att pyttipanna är ett suveränt sätt att ta till vara på diverse olika rester som blivit liggande i kylen. Principfast som jag är, vägrar jag nämligen att slänga tjänlig mat. Jag förstår mig inte på människor som slår ut full drickbar mjölk för att bäst-före-datumet har passerat eller slänger en morot för att den ser lite ledsen ut. Så länge maten inte luktar illa eller smakar dåligt så äter jag den. Nåväl, refokusering på pytten i pannan. Jag tänker inte dela med mig av något recept, eftersom det är din kylskåpstömning som avgör slutresultatet. Allt som krävs är fräsande smör och en stekpanna. Om du addera lite färskplockad svamp och ett ekologiskt ägg så blir det som är bra ännu bättre. Och krämig äggula som omsveper pyttens komponenter, behöver jag säga mer?
 
 
   (Rökt älghjärta, palsternacka, morot, potatis, två sorters lök, kantareller, blomkål och ägg)

Magens bästa

2012-10-03 | 18:56:43
Regn, regn och mera regn. Jag vill lova att det läses ett par böcker i veckan här i det lilla svarta torpet. Dock behöver jag vila ögonen en stund med jämna mellanrum, så dagens pausnummer blev brödbak. Det är nämligen så att jag vägrar köpebröd i mesta möjliga mån (undantaget ekologiskt RIKTIGT bröd). Den långa ingredienslistan med ord jag inte ens kan uttala agerar avskräckande; Till gott bröd behövs bara mjöl, salt och vatten. Dessutom tycker jag alla köpebröd är alldeles för söta och att de alltid efterlämnar en tjock hinna av deg i gommen. Nä, tacka vet jag hembakat. Än är jag novis inom området. Men övning ger färdighet, jag och övriga delar av familjen Sjögren kommer få stå ut med mina och Mr Kenwoods försök här i höst.
 
Dagens bröd är inspirerat av ett recept som ursprungligen kommer ifrån Martin Johansson. Dock hade jag magens bästa i åtanke. Så jag valde att ha i linfrö och katrinplommon samt grovt rågmjöl för extra fiber. Givetvis använder jag endast ekologiskt mjöl!
 

3 g jäst

300g vatten

9 g salt

30g linfrön

50g katrinplommon, skuret i små bitar

180g vetemjöl

120g rågmjöl

60g dinkelmjöl

 

Rör ut jästen med vattnet  i en bunke . Väg upp och blanda ner övriga ingredienserna, räds inte att degen är kletig. Täck med lock eller plastfolie, låt stå 8-10h i rumstemp. Över natten brukar vara lämpligt.

När degen stått färdigt, skrap ut på välmjölad bänk. Dela i två delar och rundriv dessa. Låtvila i 20 minuter. Forma till limpor, kanske såhär.  Jäsa brödet med skarven nedåt i ca. 1 timme.

 

Sätt ugnen på 250 grader, låt en plåt stå inne samt en liten ugnsform på gallret längst ner. Vänd upp bröden på bakpapper, som du lagt på skärbräda, med skarven uppåt och skär ett snitt vid skarven.

 

För hastigt över bakpapper och bröd på den heta plåten. Sätt in i mitten av ugnen, slå lite vatten i ugnsformen. Håll koll på limporna, sänk ev graderna till 200 efter 10-15 minuter om färgen blir för kraftig.  Lufta ugnen ett par gånger när 15 inuter gått, genom att öppna luckan på glänt. Kontrollera bröden efter 25 minuter  genom att knacka på undersidan, de skall låta ihåliga. Ta ut och låt svalna på galler.

 

 


Färsfyllda paprikor

2012-10-01 | 20:07:37
Fyllda grönsaker är underskattat! Ser man bara till att grönsakerna, i det här fallet paprikor, är genomsteka så agerar de fantastiska bevarare av var enda smakförnimmelse. Häng nu inte upp er på det jag valt att stoppa i mina paprikor, och vilka kryddor jag använt. Lyssna till dig själv och din kyl!
 
 

2-4 paprikor, beroende på storlek

400g nötfärs

200g svamp, jag använda nyplockade kantareller

1 bit purjolök

Salt, peppar

Curry

Smör

 

2 dl creme fraiche

½-1 dl mango chutney

½-1 tsk sambal oelek

1 vitlöksklyfta

Curry efter smak

 

Sätt ugnen på 200 grader. Dela och kärna ur paprikorna, lägg in i ugnen med snittsidan ner i 15-20 minuter. Blanda under tiden ihop creme fraiche med mango chutney, sambal oelek, pressad vitlök samt curry . Lite salt och peppar är också på sin plats. Låt stå medan du förbereder färsen.

 

Hacka eller skiva svamp och purjolök. Fräs färsen tillsammans med svamp och lök i smöret, krydda med salt, peppar och curry. Slå eventuellt på lite vatten om färsen går torr. När färsen är brynt, blanda ner drygt hälften av creme fraich-röran. Fyll de förbakade paprikorna, fördela resterande creme fraichröra överst på paprikorna. Lägg i smord form och baka ytterligare 15-20 minuter. Servera förslagsvis med ris eller bulgur.

 

   

RSS 2.0